اینورتر ها قسمتی از یک سیستم بزرگتر هستند که ولتاژ DC را به ولتاژ AC تبدیل می کنند. با استفاده از اینورتر ها می توان سرعت موتور را بدون کاهش قدرت و گشتاور کنترل کرد. اینورتر های بسیاری امروزه داخل بازار هستند که اجزای داخلی آنها اکثرا یکسان می باشند. در این مقاله سعی شده توضیحاتی مختصر پیرامون آشنایی با اجزای اینورتر داده شده است.
ساختار اینورتر
اینورترها مدلهای مختلفی دارند اما فارغ از مدل و نامی که دارند تماما از ساختاری مشابه تبعیت میکنند. اصولا تمام آنها از سه بخش اصلی منبع تغذیه، مدار اصلی، بخش کنترل یا Control Unit تشکیل شدهاند. اینورترها به اختصار به VFD معروف هستند در واقع نوعی کنترل کننده راه دور و راه اندازی موتور هستند. گفتنی است که با تغییر ولتاژ و فرکانس اعمال شده به الکتروموتور آنها را به گردش در میآورند و یا این که آنها را راهاندازی میکنند. اینورتر میتواند که جریان مستقیم را به جریان متناوب تغییر دهد و میزان توان، فرکانس، ولتاژ آن را به اندازه دلخواه رساند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با ساختار این قطعه به معرفی اجزای اینورتر میپردازیم:
⭐ ⭐ ⭐
🔸 🔶 برای اطلاع از آخدین محصولات از فروشگاه صنعت ترمز دیدن فرمایید 🔶 🔸
برد پاور یا POWER BOARD
برد پاور در بخش کنترل است و معمولا سه وظیفه اساسی و اصلی را بر عهده دارد. پرد پاور وظیفه داردکه نواحی با ولتاژ بالایی را از نواحی ولتاژ پایین جدا کند، دریافت سیگنالها از ورودی و تبدیل کردن آن و یا ارسال سیگنال مناسب به سمت خروجی و تشخیص کیفیت سیگنالهای ورودی و کنترل نواحی بحرانی است.
برد کنترل یا CONTROL BOARD
بخش کنترل دارای یک بخش دیگری به نام برد کنترل است که از جمله مهمترین قسمتهای برد کنترل به شمار میرود. اساسا این برد مکانی برای پردازش سیگنالهای ورودی به سمت اینورتر است. به عبارت سادهتر این برد مغز سیستم محسوب میشود و وظیفه فرماندهی و ایجاد هماهنگی بین اجزای اینورترهای آسانسور است.
ترمینال برد یا I/O Board
ترمینال برد هم در بخش کنترل تعبیه شده است که با استفاده از آن میتوان برخی از اعمال کنترلی را انجام داد. از جمله این اعمال میتوان به اضافه نمودن ولوم خارجی، کم و زیاد کردن دور درایو، استارت و یا استپ کردن از راه دور، فرماندهی به درایو، صدور فرمان قطع و وصل به درایو برای درایو دیگر، الصاق کردن سنسور و… را نام برد. باید اشاره کنیم که ترمینالهای پیچی روی ترمینال برد تعبیه شدهاند که به ترتیب اجزای ورودی دیجیتال، ورودی آنالوگ، خروجی دیجیتال، خروجی آنالوگ و خروجی شبکه را در خود دارد.
منبع تغذیه
در رابطه با محل منبع تغذیه باییستی بگوییم که توسط مرکز سیم پیچ اولیه به ترانسفورماتور وصل میشود. به عبارت دیگر یک سوئیچ در مدار اینورتر تک فاز فرض میشود که به سرعت دستخوش تغییر میشود و قادر به ایجاد جریان از دو مسیر مختلف در مدار میشود. تغییر سرعت بالای سوئیچ باعث تغییر سریع برای جریان سیم پیچ اولیه ترانس میشود. در نهایت این تغییرات جریان AC یا جریان متغیر در طرف دیگر ترانسفورماتور ایجاد میشود. الکتروکانیکی سوئیچ دارای دو قسمت متحرک و ثابت هستند. یعنی زمانی که سوئیچ به یک طرف وصل است در طرف دیگر مدار جریان ایجاد خواهد شد؛ با قطع شدن سوئیچ تولید شدن جریان هم به پایان میرسد. بدون درنگ پس از وصل کردن سوئیچ، جریان هم از جهت مخالف به حرکت در میآید. برای اولین بار این مدل در رادیو خودروها مورد استفاده قرار گرفت. به این دلیل به نام اینورتر ویبراتور یا زنگ اخبار نامیده شد. سیستمهایی مشابه این اینورتر و خود ینورتر پس از گذشت زمان در ماشین آلات خالکوبی یا زنگ دربها مورد استفاده قرار گرفت.
مدار اصلی
آخرین بخشی از اجزای اینورتر که باید مورد بررسی قرار بگیرد، مدار اصلی است. مدار اصلی بخشی اساسی در اجزای اینورتر است و در آن پیچیدهترین تبدیلات صورت میگیرد. ولتاژ AC موجود در ورودی به ولتاژ DC تبدیل میشود. در نتیجه از طریق سوئیچهای IGBT مجددا به ولتاژ AC مور دنیاز در خروجی تبدیل میشود. در بسیاری از اینورترها با گذشت زمان مدار اصلی دچار مشکل میشود. چرا که خازنهای لینک DC یا پکها IGBT و تیریستورها در شرایط غلط استفاده میشوند و زودتر از سایر اجزاء آسیب میبینند. عناصر دیگر اینورتر موتور الکتریکی عبارتاند از کارت اینکودر، کارت شبکه، کارتهای ورودی و خروجی که به عنوان عناصر جانبی آن هم معروف هستند. این کارتها را نمیتوان روی هر اینورتری نصب کنید بنابراین این کارتها آپشنهای اضافی اینورتر محسوب میشوند. گفتنی است که با نصب آنها روی درایو قیمت نهایی دستگاه هم تغییر مییابد.
سخن پایانی
برای فهمیدن چونه عملکرد اجزای اینورتر بایستی با ساختار داخلی آن آشنا باشید و بدانید از چه بخشهایی تشکیل شده است. صنعت ترمز ارائه دهنده انواع اینورترهای با کیفیت و قیمت مناسب است.
بروزرسانی در تاریخ 1401/05/08