دیود رکتیفایر

دیودها (DIODE) قطعات الکتریکی هستند که با وجود داشتن دو سر با ساختار متفاوت، می‌توانند جریان الکتریکی را به راحتی از یک سر خود عبور داده و در سر دیگر در مقابل گذر جریان الکتریکی از خود مقاومت بالایی نشان دهند. در واقع دیودها کار یکسوسازی جریان الکتریکی را انجام می‌دهند. دایودها نقش مقاومت در مسیر جریان الکتریکی را بازی می‌کنند و در صنایع الکتریکی برای تبدیل جریان متناوب الکتریستهAC به جریان مستقیم DC استفاده می‌شوند. ساختار دایود به این صورت است که دارای دو قطب مثبت و منفی است که قطب مثبت دیود آند و قطب منفی کاتد نام دارد و نحوه عملکرد آن انتقال جریان الکتریکی از آند به کاتد و مقاومت در مقابل انتقال جریان از کاتد به آند است. دیودها انواع مختلف دارند و به صورت گسترده‌ایی در ساخت وسایل الکتریکی از جمله آدابتورها و رگلاتورها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

رکتیفایر چیست

رکتیفایر (rectifier) یک نوع وسیله الکتریکی متشکل از یک یا چند دیود است به زبان فنی‌تر رکتیفایرها مدارهایی هستند که نقش تبدیل جریان متناوب الکتریکی به جریان مستقیم را بر عهده دارند. در فارسی به رکتیفایر یکسوساز هم گفته می‌شود، زیرا عملکرد این قطعات به گونه‌ای است که باعث می‌شود جریان الکتریکی فقط از یک جهت عبور کند؛ دقیقا شبیه به کاری که شیرآب در زمان جاری ساختن آب انجام می‌دهد.

در واقع می‌توان گفت که رکتیفایرها از پرکاربردترین دستگاه‌ها در ساخت لوازم برقی یا کلا مباحث مربوط به برق و الکترونیک محسوب می‌شوند. به این علت که تقریبا عمده وسایل برقی با جریان الکتریکی مستقیم می‌توانند کار کنند ولی در عوض انرژی این وسایل بایستی از پریزهای برقی تامین شود که تولید کننده جریان متناوب الکتریکی هستند.

دیود رکتیفایر چیست

انواع دیود رکتیفایر

عمدتا رکتیفایرها در دو نوع عمده دسته‌بندی می‌شوند:

رکتیفایر کنترل نشده

در این گونه مدارها دیودهای نیمه هادیی وجود دارند که بنا به نحوه قرارگیری خود می‌توانند نیم موج‌ها یا موج‌های کامل رو یکسوسازی کنند.
رکتیفایر کنترل شده

در این گونه مدارها با قرار دادن قطعاتی به نام تریستور با قابلیت کنترل‌گری آن‌ها می‌توان شکل موج دلخواه و مورد نظر خود را تولید کرد. البته تقسیم‌بندی دیگری هم از رکتیفایرها وجود دارد مثلا تقسیم‌بندی رکتیفایرها بر مبنای تعداد فاز یا انواع یکسوسازی به لحاظ تعداد فاز رکتیفایرها شامل دو دسته عمده تک‌فاز و سه فاز هستند. رکتیفایرهای تک‌فاز قادرند ولتاژ متناوب تک‌فاز را به جریان مستقیم الکتریکی تبدیل کنند و رکتفایرهای سه فاز می‌توانند ولتاژهای متناوب سه فاز را تبدیل به ولتاژ مستقیم نمایند.

اما در تقسیم‌بندی بر اساس نوع یکسوسازی دو دسته رکتیفایر نیم موج و تمام موج وجود دارد که رکتیفایرهای نیم موج به عنوان ساده‌ترین شکل یکسوساز می‌توانند فقط نیمی از موج‌های ولتاژهای متناوب را به موج مستقیم تبدیل نمایند و در مقابل رکتیفایرهای تمام موج قابلیت تبدیل کامل موج‌های متناوب به موج‌های مستقیم را دارا هستند.

تست دیود رکتیفایر

تست رکتیفایر می‌تواند به دو صورت هنگامی که قطعه از مدار خارج شده است و یا قطعه در مدار قرار دارد صورت پذیرد. برای تست رکتیفایر بایستی از دستگاه مولتی‌متر استفاده کرد در وضعیتی که قطعه از مدار خارج شده است سپس دو پراب (سیم ارتباطی مولتی متر) را به دو سمت دیود متصل کرده و در دو حالت تست را انجام دهید در حالت اول بایستی سیم قرمز را به آند و سیم مشکی را به کاتد دیود متصل کنید و برای حالت دوم بایستی جای سیم‌ها را تغییر دهید یعنی این‌بار سیم قرمز را به کاتد و سیم مشکی را به آند متصل کنید. دیود سالم در یک حالت هیچ تغییری نمی‌کند و در یک حالت دیگر مقداری کمتر از ۰.۷ ولت را نمایش می‌دهد. البته این مقدار در انواع دیود متفاوت است و به جنس بکار رفته در ساخت و وات آن دیود بستگی دارد.

اما یکی از مشکلاتی که اغلب تعمیرکاران الکتریکی با آن مواجه هستند وجود تعداد زیادی از نیمه هادی‌ها یا رکتیفایرها و یا انواع و اقسام دیودها بر روی یک مدار الکترونیکی می‌باشد به همین جهت خارج کردن تمامی دیودها از روی مدار برای تست زمان‌بر و خسته کننده است و بایستی به شیوه‌ایی که ذکر شد بر روی مدار با توجه کامل به قطعات متصل به دیودها صورت پذیرد. در اکثر مواقع دیودهایی که سوخته‌اند اتصال کوتاه می‌شوند یعنی نمایشگر مولتی متر در هر دو حالت تست، ولتاژ نشان می‌دهد یا در صورت استفاده از وضعیت بوق مولتی‌متر در هردو حالت تست دستگاه شروع به بوق زدن می‌کند.

مشاهده انواع

در فروشگاه صنعت ترمز

وظیفه رکتیفایر

در مواردی که نیاز به تبدیل جریان متناوب الکتریکیAC به جریان مستقیم DC باشد از رکتیفایرها استفاده می‌شود. بنابراین رکتیفایرها در خطوط انتقال برق و مدارات تغذیه سوئیچینگ، دستگاه‌های جوشکاری، سیگنال‌های رادیویی، شارژهای تلفن همراه، لوازم خانگی و غیره نیز کاربرد گسترده‌ایی پیدا می‌کنند.

انواع دیود رکتیفایر

خرید دیود رکتیفایر

خرید دیود رکتیفایر از طریق فروشگاه‌های حضوری و یا وبسایت‌های فروشگاه‌های اینترنتی و آنلاین امکان‌پذیر است. دیودهای رکتیفایرکننده در طرح‌های مختلف با ویژگی‌های متعدد در وبسایت اینترنتی فروشگاه صنعت ترمز برای استفاده‌کنندگان و خریداران ارائه شده‌اند. فروشگاه صنعت ترمز در زمینه خرید و فروش ترمز الکتروموتور از سال ۱۳۷۵ آغاز به کار کرده است و با تاسیس فروشگاه اینترنتی آنلاین امکان خرید و ثبت سفارش از راه دور را برای مشتریان خود راحت کرده است.

شما می‌توانید برای خرید و ثبت سفارش دیود رکتیفایر همین‌طور انواع مختلف ترمز، کلاج ترمز صنعتی، لنت به وبسایت فروشگاه صنعت ترمز مراجه نمایید و با ثبت سفارش خود خریدی مطمئن و با کیفیت را تجربه نمایید. سفارشات در اسرع وقت همراه با ضمانت اصل کالا و قابلیت مرجوعی به آدرس مشتریان ارسال می‌گردند لازم به ذکر است فقط برای سفارشات تهران امکان پرداخت در محل در نظر گرفته شده است. قیمت رکتیفایرها در بازار با توجه به برند یا کارخانه سازنده، نوع (تعداد سوئیچ ها، ولتاژ، میزان جریان بر حسب آمپر، تحمل دما بر حسب درجه) یا شکل کاربری آن‌ها متفاوت است.

بر این اساس برای اطلاع دقیق از قیمت‌ها و دریافت مشاوره بیشتر در مورد جزئیات محصولات می‌توانید با شماره‌های تماس مندرج در سایت صنعت ترمز تماس حاص فرمایید کارشناسان صنعت ترمز صبورانه آمادگی ارائه خدمات در زمینه مشاوره و راهنمایی به شما خریداران و مشتریان محترم را دارا هستند.

تاریخ انتشار 1401/10/12